Nageltrång


Nageltrång beror på att nageln på tån växer inåt och trycker in i huden vid sidan av nageln. Det kan vara mycket smärtsamt och om man inte behandlar det i tid kan det leda till inflammationer, som inte gör saken bättre.

Du kan lindra besvären lite på egen hand genom att peta in lite bomull under nageln så att det direkta trycket försvinner. Det ger även nageln en chans att börja växa rätt igen.

Allra bäst är om du bokar en nageltrång-behandling hos en fotterapeut. Då kan du bli av med smärtan mer eller mindre direkt, även om själva behandlingen kan göra lite ont ifall nageltrånget har hunnit inflammeras.

Om du vill försöka behandla nageltrånget själv så har bland annat Apoteket en del produkter som kan hjälpa till.

Förebygga nageltrång

Det bästa är naturligtvis om du inte får nageltrång alls, så slipper du alla typer av behandlingar. Så här kan du göra för att minska risken:

  • Använd en nagelklippare som klipper raka kanter istället för rundat.
  • Var noga med att inte klippa nageln för kort så att den får möjlighet att växa in under hudkanten
  • Välj skor som passar din fot. För trånga skor eller skor med sömmar eller kanter som pressar mot tårna kan öka risken för att få nageltrång.
  • Tvätta fötterna regelbundet och smörj in dig med en bra fotkräm.

När ska du söka vård?

Om besvären blir värre eller om du har mycket on bör du söka vård hos din lokala vårdcentral eller boka medicinsk fotvård direkt hos en fotterapeut.

Du bör också söka vård ifall nageltrånget inflammeras och börjar vara eller om du har diabetes.